Plannen voor luchtruimherziening en hoger naderen gepresenteerd

25-03-2025

Tijdens het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO) op 6 maart werd ook een presentatie gegeven over de luchtruimherziening en de invoering van hoger naderen.

Deze veranderingen moeten bijdragen aan efficiënter en duurzamer vliegverkeer, voor civiele luchtvaart en betere oefenmogelijkheden voor militaire luchtvaart.

Nieuwe indeling van het luchtruim
Een belangrijk onderdeel van de luchtruimherziening is de herverdeling van militaire oefengebieden voor de F-35. De oefengebieden in het zuiden en oosten van Nederland worden opgeheven, terwijl die in het noorden wordt uitgebreid. Dit zorgt ervoor dat 80% van de militaire trainingsvluchten boven zee plaatsvindt en slechts 20% boven land.

De impact van de luchtruimherziening op de omgeving van Eindhoven Airport lijkt tot dusverre beperkt te zijn. De herziening heeft als doel om vliegroutes efficiënter te maken en uitstoot te verminderen. Uit effectanalyses blijkt dat de impact op CO₂-uitstoot van verkeer van en naar Schiphol neutraal is, terwijl de uitstoot binnen het Europese netwerk licht afneemt.

Hoger naderen: minder geluidsoverlast
Een ander belangrijk thema in deze presentatie was het zogenaamde ‘Hoger Naderen’. Hierbij dalen vliegtuigen niet meer trapsgewijs, maar geleidelijk over vaste naderingsroutes. Dit zorgt voor minder geluidsoverlast op de grond. Eindhoven Airport loopt voor op andere luchthavens doordat er hier al overdag vaste naderingsroutes worden gehanteerd. Het ‘Hoger Naderen’ wordt nu eerst ingevoerd voor 1 baan op Schiphol (participatie nu en implementatie voorzien in 2027) en daarna voor alle banen op Schiphol en voor Rotterdam The Hague Airport. Implementatie voorzien na implementatie van de nieuwe indeling (na 2029/2030).  Daarna kunnen we in Eindhoven mogelijk profiteren van de ervaringen die daar worden opgedaan. Daar wordt in stappen getest hoe luchtverkeersleiders, piloten en omwonenden deze nieuwe werkwijze ervaren.

Participatie en volgende stappen
Bij de luchtruimherziening worden verschillende partijen betrokken, waaronder luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, general aviation, provincies, gemeenten daar waar wijzigingen voorzien zijn, en bewonersgroepen. En de overleggremia rondom de luchthavens Schiphol, luchthavens van nationale betekenis en Eindhoven Airport. Er komt een externe commissie die de plannen voor de Nieuwe indeling van het Luchtruim beoordeelt en advies uitbrengt aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de staatssecretaris van Defensie. In 2026 vindt besluitvorming plaats, invoering van de nieuwe indeling vindt plaats tussen 2029-2030Het LEO wordt tussentijds geïnformeerd over de ervaringen in het leertraject Hoger Naderen bij Schiphol. 

Wil je meer weten over deze plannen? Bekijk dan de volledige presentatie in de bijlage.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen