
Nieuwsbrief BVM2
31 mei 2025
Vliegveld blokkeert woningbouw
Toen Hans Alders Eindhoven Airport in 2010 opstootte in de vaart der vliegbewegingen, hebben de toenmalige wethouders in de regio afgesproken dat er geen grootschalige woningbouw zal plaatsvinden in de 20Je-geluidszone (grootschalig is >50 woningen). Dat kostte de gemeente Son en Breugel toen het plan Sonniuswijk (3000 woningen).
Op https://bvm2.nl/documentatie-bij-de-woningbouwbeperking-door-de-20ke-zone-rond-het-vliegveld/ kan men lezen hoe dat allemaal toen zo gelopen is.
Nu onze regio aan het begin van een enorme schaalsprong staat, beginnen de afspraken van toen te knellen en lokt de gedachte om toch weer in de 20Ke-zone te gaan bouwen. (Wie zich nu vaag herinnert dat dit ook bij Schiphol een dergelijk spanningsveld is, ziet dat goed.)
De gemeente Eersel zocht of zoekt bijvoorbeeld een woningbouwlocatie in Wintelre (https://bvm2.nl/bvm2-bouw-niet-in-de-20ke-zone-in-wintelre/) .
Ook de gemeente Son en Breugel wil de grenzen van de 20Ke-zone opnieuw ter discussie stellen om toch iets te realiseren van het oude Sonniuswijk-plan (https://bvm2.nl/meer-wonen-minder-vliegveld/). Er ligt nog geen besluit waartegen eventueel kan worden geprotesteerd het is nog maar een gebiedsvisie.
BVM2 begrijpt dat wethouders die moeten bouwen, wanhopig zijn. Maar de oplossing is niet om toekomstige bewoners in onaanvaardbare herrie te zetten. de oplossing is een kleinere 20Ke-zone waardoor er bouwgrond vrijkomt.
Thom Aussems, onder andere ex-directeur van de Eindhovense woningbouwvereniging Trudo, stelt voor om het vliegveld op deze locatie op te heffen, en om de militaire functie naar elders te verplaatsen. Hij vindt het huidige vliegveld een ideale locatie voor een nieuwe stadswijk.
BVM2 heeft sympathie voor het gedachtengoed van Aussems, en heeft hem gesteund met informatie en met het geven van bekendheid aan zijn ideeën (o.a. op de laatste Knegselbijeenkomst).
Van het opheffen van het civiele vliegen zou BVM2 niet wakker liggen. BVM2 streeft zelf al naar een forse verkleining (van 40.500 naar ca.. 25.000-30.000 vliegbewegingen) om de doelstellingen van het Van Geel advies te kunnen halen
Het militaire vliegen is een ander verhaal. Van BVM2 zou er nagedacht mogen worden over een verplaatsing, maar uiteindelijk is het aan de democratische orde in Nederland om militaire besluiten te nemen. Leven of dood-vluchten zijn toch van een andere orde als vakantietripjes naar Valencia. BVM2 vindt in ieder geval dat de optie om de totale luchthaven te verplaatsen gedegen op mogelijkheden met voor en nadelen moet worden onderzocht, voordat door de forse investering in 2027 in de baanrenovatie de ruimtelijke ontwikkeling van de Brainport regio weer voor tientallen jaren door de luchthaven wordt belemmerd. Desnoods moet deze renovatie maar even worden uitgesteld, om een gedegen afweging mogelijk te maken.
Onlangs heeft Aussems zijn ideeën uiteengezet tijdens een avond in het Architectuur Centrum Eindhoven. Hij had iemand een visualisatie laten maken van hoe een nieuwe stadswijk op het vliegveldterrein er uit zou kunnen zien – heel mooi. Zie https://bvm2.nl/thom-aussems-bepleit-verplaatsing-luchthaven/ .

Defensie
Na de avond in het Architectuurcentrum maakte Defensie zijn nationale plannen voor Meer ruimte voor Defensie bekend.
De eerste observatie is dat een verplaatsing van de militaire functie, zoals Aussems die wil, niet wordt afgewogen. Omdat alles op uitbreiding van de militaire activiteiten is gericht is dat misschien wel te begrijpen, maar niet verstandig. Waarom is bijvoorbeeld niet het mede verhuizen van de overige militaire activiteiten naar Lelystad, samen met het daar stationeren van de F35, onderzocht? Of is het verplaatsen daarvan naar De Peel een betere optie?
De tweede observatie is dat in het werkgebied van BVM2 geen belangrijke functiewijzigingen benoemd zijn die iets met vliegen te maken hebben. In hoeverre er binnen de bestaande mogelijkheden meer militair gevlogen gaat worden, valt uit de plannen niet af te leiden.
Op één mogelijke uitzondering na (de derde observatie) dat er meer militair geoefend gaat worden in Oirschot. BVM2 kan niet wat aan dit besluit zelf iets doen, maar kan mogelijk wel (zoals dat ook nu gebeurt met het militaire vliegen) afspraken maken over de uitvoering als daar vliegende toestellen bij betrokken zijn, zoals helikopters of drones. Hier staat ‘mogelijk’, want dat moet nog blijken.
Geluid
BVM2 heeft het standpunt ingenomen dat een goede regulering van het geluid met alleen maar een jaargemiddelde (met straffactoren) vooralsnog een illusie is. BVM2 wil ook een maximum aantal vliegbewegingen benoemd houden (en wel 25000 a 30000). Voor een goede bescherming van omwonenden en de omgeving blijft een "dubbel slot" noodzakelijk. Dus zowel begrenzen door een maximale geluidscontour als door het maximum aantal vliegbewegingen.
Zie voor nadere uitleg https://bvm2.nl/wp-admin/post.php?post=5517&action=edit .
In zijn Klimaatplan 2026-2030 heeft Eindhoven geen vliegveld
De gemeente Eindhoven heeft onlangs zijn Klimaatplan 2026-2030 uitgebracht. Dat is op zich een verdienstelijk plan met één groot gebrek: het binnen de gemeentegrenzen gelegen vliegveld bestaat niet.
Maar dat is zoiets als zwijgen over de olifant in de kamer, want het civiele vliegen op het vliegveld was in 2024 op zijn eentje goed voor 29% van alle Eindhovense broeikasgasemissies. Voor de precieze gegevens en voor de bron van dit cijfer, zie https://bvm2.nl/eindhoven-airport-grootste-bron-van-broeikasgassen-in-de-gemeente-eindhoven/ .
Op dinsdagavond 03 juni gaat Bernard Gerard op het plan inspreken.
Advies uitgegaan voor opstellers programma’s gemeenteraadsverkiezingen 2026
In maart 2026 vinden weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Politieke partijen beginnen nu ongeveer met het opstellen van programma’s. Daarom heeft BVM2 een advies ontwikkeld dat politieke partijen kunnen gebruiken voor een vliegveldparagraaf in hum programma.
Politieke partijen die nu al in een gemeenteraad zitten, hebben het toegestuurd gekregen. Partijen die er nu niet in zitten, maar wel willen gaan meedoen, kunnen het op onze site vinden onder https://bvm2.nl/bvm2-brengt-advies-uit-t-b-v-gr-verkiezingen-2026/ .
In one liners samengevat
- volledige uitvoering van het advies-Van Geel uit 2019
- handhaving van een dubbel slot op het aantal civiele vliegbewegingen
- reductie van het aantal civiele vliegbewegingen tot maximaal 25000 a 30000
- geen grootschalige woningbouw in de 20Ke-zone
Knegsel
Er komt in elk geval vóór de vakantie geen nieuwe Knegselbijeenkomst.
De logische agendering zou zijn om het over het nieuwe Luchthavenbesluit te hebben en over de bijbehorende MER, maar daar is op dit moment geen nieuws over. Het proces sleept zich tergend langzaam voort.
Wim Scheffers
Bernard Gerard
bestuur@bvm2.nl
https://bvm2.nl
BRON: BVM2