Oefening defensie: Falcon leap

Begin

04-09-2023 om 15:30

Einde

16-09-2023 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Zo’n 1000 militairen uit verschillende landen nemen van 4 tot en met 16 september deel aan de internationale parachutistenoefening Falcon Leap. De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op de integratie op het gebied van luchtlandingsoperaties.

Van 4 tot en met 15 september 2023 wordt vanaf vliegbasis Eindhoven de internationale airborne oefening Falcon Leap gehouden. 

De oefening wordt georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. De transportvliegtuigen van het 336 squadron van het Air Mobility Command verzorgen samen met internationale partners het luchttransport. Gedurende deze oefening staat de internationale samenwerking met 12 verschillende landen centraal. Op zaterdag 16 september 2023 neemt een aantal vliegtuigen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede.

Tijdens de vluchten naar de oefenlocaties vliegen de toestellen op een lage hoogte en zijn daarom zichtbaar en hoorbaar. Voor deze oefening wordt niet na 23.00 uur gevlogen.

Tijdens de eerste week van de oefening wordt het droppen van vracht (Container Delivery System [CDS] drops) geoefend boven Marnewaard, Ginkelse Heide en boven locaties in België. De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. De parachutisten landen op diverse locaties in Gelderland, Noord-Brabant, Groningen en België.

Alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven waar ze ook weer landen. Voor de veiligheid van de toeschouwers en de parachutisten, worden de exacte tijden van de parachutesprongen niet vrijgegeven.

Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat men toch hinder ondervindt gedurende deze oefening.

Cookie-instellingen