Ilse Brüll

Dit uit Innsbruck (Oostenrijk) afkomstige joodse meisje vond in 1939 een schuiladres in het Eerselse nonnenklooster, het St. Jacobus-klooster.

Daar verblijven tijdens de oorlog vele tientallen vluchtelingen: Britse piloten, onderduikers en zo’n vijftig (half-) joodse kinderen. Drie van deze kinderen worden in het klooster opgepakt. Van hen is Ilse Brüll de enige die de oorlog niet overleeft. Begin september 1942 wordt ze in Auschwitz vermoord. Ze is dan zeventien jaar.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Eersel heeft Toon Schellens een uiteenzetting gegeven over het leven van Ilse Brüll. Na de bijeenkomst kregen alle bezoekers de brochure over dit ‘joods meisje met een Eerselse geschiedenis’ overhandigd. Hiermee hoopte het Comité 4 en 5 mei te bereiken dat het onbevattelijke leed van de Tweede Wereldoorlog indringender en persoonlijker ‘onder de mensen’ werd gebracht. Zes miljoen joodse slachtoffers blijft een abstract begrip. De zinloze dood van een jong meisje is dat allerminst. Zo kan de persoon van Ilse Brüll een bindend element worden in de Eerselse dorpssamenleving. Uit reacties is inmiddels duidelijk geworden dat deze opzet in hoge mate is geslaagd.

Bekijk hier het boekje.

Cookie-instellingen