Amerikaanse helikopters vliegen via Eindhoven naar huis

08-03-2021

Vanaf 15 maart verplaatst een helikopterbrigade 54 toestellen via Eindhoven terug naar de Verenigde Staten. Naast Black Hawks, vliegen er Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters van Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam.

Ook gaan er zo’n 1.200 voertuigen en containers, voornamelijk over de weg, naar de havenstad

De VS vroegen Nederland om ondersteuning bij de verplaatsing. Defensie zet ongeveer 75 militairen in voor deze zogenoemde Host Nation Support. Dat gebeurt voornamelijk in de Rotterdamse haven en rondom Vliegbasis Eindhoven. De helikopters maken op Eindhoven een tussenstop. De luchtmacht bewaakt de toestellen en voorziet ze van brandstof. Ook kunnen Amerikaanse militairen de toestellen er eventueel onderhouden.

De helikopters vliegen tussen 15 maart en uiterlijk 6 april op weekdagen in groepjes naar Rotterdam. Daar wordt alles ingescheept voor de verdere reis naar de thuisbasis in de staat Kentucky.

De helikopterbrigade van de 101st Airborne Division was ruim 9 maanden in Oost-Europa. Daar maakte het deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). Er werd onder meer getraind met NAVO-partners.

Bijdrage: Ministerie van Defensie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen