Defensie oefening van 12 t/m 23 april.

02-04-2021

Onze C-130 toestellen vliegen met 2 waves per dag tussen 14:30-17:30 uur en 21:00-24:00 uur.

Het doel is het droppen van cargo of parachutisten op locaties in Nederland, België en Duitsland. Daarbij vliegen de toestellen op een lage vlieghoogte.

Oefening Orange Bull 2021

Eind dit jaar wordt een detachement met een C-130 Hercules transportvliegtuig uitgezonden naar Mali.

(bron Kamerbrief 20 november 2020)
Het kabinet heeft besloten de VN-missie MINUSMA in Mali te ondersteunen met luchttransportcapaciteit en heeft dit bij de VN kenbaar gemaakt. De Nederlandse bijdrage zal bestaan uit een C-130 transportvliegtuig, inclusief bemanning en ondersteunend personeel. Nederland is voornemens deze bijdrage vanaf medio november 2021 te leveren voor de duur van zes maanden.

Als onderdeel van het opwerkprogramma wordt van 12 tot en met 23 april vanaf vliegbasis Eindhoven de oefening Orange Bull gehouden. Orange Bull is een oefening waaraan onder andere wordt deelgenomen door het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht, 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Per dag worden vanaf vliegbasis Eindhoven met twee C-130 Hercules transportvliegtuigen twee waves gevlogen boven Nederland, België en Duitsland. De wavetijden zijn van 14:30 uur tot 17:30 uur en van 21:00 uur tot 24:00 uur. Op zaterdag wordt alleen de eerste wave gevlogen, op zondag wordt niet gevlogen.

Gedurende de oefening wordt op een lage vlieghoogte gevlogen waarbij de vliegers tijdens de avondvluchten gebruik kunnen maken van Night Vision Goggles (nachtzichtapparatuur). Tijdens Orange Bull wordt onder andere het droppen van parachutisten en cargo geoefend.

Voor de oefening is een aantal gebieden gereserveerd waarbinnen de vliegtuigen oefenen en laag zullen rondcirkelen. Deze gebieden zijn: Marnewaard, Ginkelse Heide, Deelen, Regte Heide, Wamel, Vliehors (Vlieland), Weelde (België) en Bergen Hohne (Duitsland). 

Om naar deze gebieden te vliegen is een deel van het luchtruim aangewezen waarbinnen de vliegtuigen laag mogen vliegen. Meer informatie over de gebieden en de oefening kunt u vinden op defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen

 

Bijdrage: Defensie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen