Nieuwsbrief vliegbasis Eindhoven Air Mobility Command

01-09-2021

Onderwerpen: - Inzet vliegtuigen Afghanistan - Mijlpaal voor vliegers van het 334 squadron - Oefening Falcon Leap en Market Garden

Inzet vliegtuigen Afghanistan

Afgelopen weekend zijn de KDC-10 en een van de twee C-130 Hercules-vliegtuigen teruggekomen van hun missie in Afghanistan. Een C-130 Hercules blijft tot met 31 augustus in de regio aanwezig. Ook de Airbus A330 MRTT op onderstaande foto is ingezet tijdens deze missie en is inmiddels terug op de thuisbasis vliegbasis Eindhoven.

Meer informatie over de evacuatievluchten kunt u vinden op

https://www.defensie.nl/onderwerpen/evacuatievluchten-afghanistan

 

Mijlpaal voor vliegers van het 334 squadron

Vliegers van het 334 squadron hebben met de twee vliegtuigen van de Nederlandse Kustwacht 10.000 sorties gemaakt. 10.000 sorties zijn goed voor 22.250 vlieguren met de Dornier 228-212 patrouillevliegtuigen. De toestellen kwamen in 2007 in dienst en staan gestationeerd op Schiphol- Oost en worden gebruikt voor controle- en observatievluchten boven de Noordzee.

De toestellen worden beheerd door Defensie en gevlogen door het 334 squadron van vliegbasis Eindhoven. De vliegers zijn afkomstig van de Koninklijke Marine en Koninklijke Luchtmacht. Naast de vliegers zijn twee sensoroperators aan boord. 1 waarnemer is van Rijkswaterstaat en is gespecialiseerd in milieuovertredingen op zee. De andere operator komt van de douane of Koninklijke Marechaussee en houdt zich bezig met handhaving zoals grensbewaking, visserij- inspecties en naleving van verkeersregels.

 

Oefening Falcon Leap en Market Garden

De recente inzet in Afghanistan kan invloed hebben op de beschikbaarheid van vliegtuigen en hun bemanning. Om deze reden is het mogelijk dat de invulling van de oefening op het laatste moment verandert. Op dit moment is bekend dat de deelname van de Royal Air Force (UK) is geannuleerd.

Van 6 tot en met 17 september wordt vanaf Vliegbasis Eindhoven de oefening Falcon Leap gehouden. Aansluitend aan de oefening stijgen op 18 september vanaf de vliegbasis vliegtuigen op die deelnemen aan de herdenking van Operatie Market Garden. Oefening Falcon Leap wordt georganiseerd door 11 LMB van de Koninklijke Landmacht, het 336 squadron verzorgt samen met internationale deelnemers het transport door de lucht.

Oefening Falcon Leap duurt twee weken en is te verdelen in twee grote onderdelen. Tijdens de eerste week wordt het droppen van vracht (CDS-drops) uitgevoerd boven Marnewaard, Deelen en Schaffen België. Hieraan wordt deelgenomen door transportvliegtuigen uit de V.S., Polen, Italië en Nederland, alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven. Alle vluchten vinden plaats binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis.

De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. Hiervoor zijn de volgende locaties aangewezen: Marnewaard, Houtdorperveld, Deelen, Heteren, Ginkel, Renkum en Hechtelse Heide in België. Ook deze week vertrekken alle vliegtuigen vanaf vliegbasis Eindhoven. Het betreft vliegtuigen uit dezelfde landen als tijdens de eerste week, aangevuld met een toestel uit Duitsland. Daarnaast zullen twee M28/SC7 vliegtuigen en een historische C-47 ‘Dakota’ een eigen vliegprogramma vliegen. Ook in de tweede week vinden alle vluchten plaats binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis.

Exacte tijden en locaties van de parasprongen worden van tevoren niet vrijgegeven ivm de veiligheid van de toeschouwers en parachutisten.

Op zaterdag 18 september nemen de toestellen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden. Omstreeks 09.30u stappen de parachutisten in de toestellen, om 12.00u landt het laatste vliegtuig op de vliegbasis.

Ivm de beschikbaarheid van vliegtuigen en hun bemanning kan de invulling van de oefening veranderen. Actuele informatie zullen wij plaatsen op Twitter van de vliegbasis @VlbEindhoven of vermelden in een extra nieuwsbericht.

Nieuws over oefeningen van de luchtmacht en de afgegeven beschikkingen vindt u op

www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen

Indien u overlast ervaart van de vliegbewegingen, dan kunt u hiervan een melding maken via

www.samenopdehoogte.nl

 

Bijdrage van Defensie

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen