Bijeenkomst BVM2: Gaan wij nog naar de zon, of komt de zon straks bij ons?

18-10-2022

Afgelopen zaterdag, 19 oktober, vond er een bijeenkomst plaats van BVM2 (Beraad Vlieghinder Moet Minder) over het toerisme en de toekomst van Eindhoven Airport.

Er werd gesproken over het effect van diverse opspelende crisises en daarmee de toekomst van het vliegtoerisme. Met name het vakantie-tourisme dat vertrekt vanuit Eindhoven.

Er waren diverse sprekers te gast:

  • Paul Peeters, Professor Duurzaam Toerisme Breda University of Applied Sciences
  • Frank Oostdam, Directeur Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen
  • Bram van Liere, Campaigner Klimaat Rechtvaardigheid en Verkeer Milieudefensie
  • Jan van Burgsteden, Wethouder Meierijstad

Paul Peeters is een erkend criticus van het massatoerisme per vliegtuig. Het vliegverkeer gaat op middellange termijn alle Nederlandse klimaatruimte opslokken en dat is onaanvaardbaar zegt hij. De maatregelen die de vliegsector zegt te willen nemen om dat tegen te gaan, zijn  voorspelbaar onvoldoende aldus Peeters.

Frank van Oostdam verdedigde de belangen van de toerisme-sector. Hij benadrukte de welvaartsgroei en sprak zich tegen krimp uit. Hij is van mening dat vliegen onder de 500km niet nodig is en noemde het zelfs asociaal. Ook het vliegen voor enkele euro's is slecht voor het imago van de luchtvaart.

Bram van Liere besprak de aanschrijvingsactie door Milieudefensie aan 29 bedrijven (in navolging van het Shelldossier), waaronder Schiphol. Dat plan scoorde onvoldoende aldus van Liere. Eindhoven Airport daarintegen stelt zich beter op dan moederconcern Schiphol Group.

Jan van Burgsteden besprak het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO).

Interesse om ook een bijeenkomst bij te wonen? Bekijk hier de website van BVM2.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen