Bezoek Airbus A321 NEO van WizzAir

02-12-2022

Donderdag 1 december heeft WizzAir een van haar nieuwste toestellen gepresenteerd aan LEO-leden. Een piloot en Leadership Teamlid stonden voor ons klaar om het toestel toe te lichten en vragen te beantwoorden.

De Airbus A321 NEO is momenteel het meest efficiënte toestel in de industrie. Dit komt omdat vliegtuigen van dit type een grotere hoeveelheid stuwkracht kunnen produceren terwijl ze dezelfde hoeveelheid brandstof gebruiken. NEO staat voor ‘New Engine Option’. Door het gebruik van de nieuwere motoren en aanpassingen aan de vleugels hebben de toestellen per passagier minder brandstof nodig dan hun voorgangers.

Een passagier die met WizzAir reist, heeft gemiddeld een CO2-voetafdruk van 57,2 gram per kilometer. Vóór covid-19 had WizzAir een stoelbezetting van gemiddeld 94%. Ter vergelijking: het gemiddelde in de sector in dezelfde periode was tussen 70-85%. Lege stoelen hebben nog steeds een CO2-voetafdruk.

Het NEO toestel is in de lucht minder geluid belastend. Dit heeft te maken met de aangedreven propellers in de motoren. Bij andere toestellen wordt dit aangedreven door de wind. Dit geeft meer geluid. Deze vlootvernieuwing draagt bij aan de doelstelling van 30% reductie van het geluid van Eindhoven Airport.
Direct omwonenden geven aan dat zij tijdens het taxiën en warmdraaien meer geluid ervaren dan van de voorganger. Hier wordt momenteel verder onderzoek naar gedaan.

Leuk weetje! Het leer in het toestel is grotendeels hergebruikt. Ook heeft het leer een vuilafstotende behandeling gekregen. Hierdoor is het toestel gemakkelijker schoon te maken met minder schoonmaakmiddelen.

Voor LEO-leden was het interessant om zich te laten informeren over de wijze waarop vliegtuigmaatschappijen werken aan het verminderen van hun overlast op de omgeving en hoe dit technisch gebeurt via verbeteringen in de nieuwe vliegtuigmotoren.

Hartelijk dank voor de uitnodiging en toelichting WizzAir.

 

When you don’t need to fly, please, don’t. 
But when you do, fly the greenest. ~ WizzAir

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen