Air Combat Command traint extra week opereren bij duisternis

06-03-2023

Gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht vliegen ook in week 11 in de avonduren. De toestellen vliegen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

Deze extra week is noodzakelijk omdat de afgelopen periode een aantal trainingsmissies bij duisternis is komen te vervallen.

 

Noodzaak
Oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse jachtvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker

Oefengebied
Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen.

Baanrenovatie
Vanwege renovatiewerkzaamheden aan de start- en landingsbanen op vliegbasis Leeuwarden wordt alleen vanaf vliegbasis Volkel opgestegen en geland.

Informatie
De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wil je meer weten over deze en andere vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Heb je een vraag of ervaar je hinder van de vluchten dan kun je dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen