Luchtverdediging opgebouwd op vliegbasis Eindhoven tijdens oefening BATMAN

02-04-2024

Militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando oefenen met het wapensysteem Patriot van 2 t/m 12 april op verschillende militaire terreinen in Nederland, waaronder vliegbasis Eindhoven.

Tijdens de oefening BATMAN van het 802 en 800 squadron wordt het gehele proces van luchtverdediging doorlopen. Van verplaatsingen en verkenningen tot het volledig opbouwen van het Patriot-wapensysteem en het leveren van luchtverdediging, kortom alles komt aan bod tijdens de oefening BATMAN.

Meerdere oefenlocaties Naast ontplooien op vliegbasis Eindhoven oefenen de luchtverdedigers ook op vliegbasis Deelen en op de Mineurs- en Sappeursschool in Reek. Op vliegbasis Eindhoven zijn de luchtverdedigers met de wapensystemen het meest zichtbaar voor aankomende en vertrekkende reizigers van Eindhoven Airport. De militaire oefening zorgt niet voor hinder in de directe omgeving, de wapensystemen produceren weinig geluid en naast wegverplaatsingen zal de omgeving geen militairen tegenkomen.

Het PATRIOT-luchtverdedigingssysteem De Patriot is een hoogwaardig grondgebonden luchtverdedigingswapensysteem voor de middellange afstand. Het Patriot-systeem is bedoeld om helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op ongeveer 20 kilometer hoogte en over een afstand van 60 kilometer. Met een Patriot-systeem zijn meerdere doelen tegelijk te volgen en te onderscheppen.

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando beschikt over vier Patriot-luchtverdedigingssystemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment drie systemen operationeel, het vierde exemplaar dient nu nog als reserve.

BATMAN De oefening BATMAN verwijst naar de Turkse stad Batman die tijdens de Golfoorlog in 2003 door Nederlandse Patriots werd beschermd tegen een mogelijke aanval vanuit Irak. Nederlandse Patriot-systemen zijn daarnaast vaker ingezet, o.a. in 1991, 2012 en redelijk recent in 2022 in Slowakije om daar een bijdrage te leveren aan de bescherming van het NAVO-verdragsgebied.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen